Pomidory z wytrawną kruszonką

Pomidory z wytrawną kruszonką

  • 00:25
  • 2 porcje
  • 329 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 średnie pomidory
    • garść orzechów, np. laskowych
    • 1 i 1/2 łyżki tartego parmezanu
    • 2 łyżki płatków migdałowych
    • 4 gałązki świeżego rozmarynu
    • 4 łyżki twarożku
    • szczypiorek
    • 4 rzodkiewki
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, np. himalajska, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pomidory umyj, osusz i odkrój część z zieloną końcówką. W naczyniu do zapiekania ułóż rozmaryn, a na nim pomidory. Przypraw pomidory solą i pieprzem.

Pomidory skrop oliwą i wypełnij posiekanymi orzechami. Zapiekaj na środkowej półce przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Wyciągnij pomidory z piekarnika, posyp parmezanem oraz migdałami. Ponownie zapiekaj ok. 4 minut, do lekkiego zarumienienia się migdałów.

Gorące pomidory podawaj z twarożkiem posypanym szczypiorkiem oraz z rzodkiewkami.


Komentarze