Pomidory zapiekane z mozzarellą i migdałami

Pomidory zapiekane z mozzarellą i migdałami

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 pomidory
    • 125 g sera mozzarella
    • 100 g płatków migdałowych
    • 3 gałązki natki pietruszki
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka octu balsamicznego kremowego
    • 2 gałązki rozmarynu
    • 20 ml oliwa extra virgin
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pokrój mozzarellę w drobną kostkę i przełóż do miski. Na suchej patelni podpraż połowę płatków migdałowych. Dzięki temu nabiorą przyjemnego i lekko słodkawego aromatu. Odstaw, aby przestygły. Dodaj płatki do mozzarelli. Pokrój drobno czosnek i natkę pietruszki. Przypraw cały farsz solą i świeżo mielonym pieprzem oraz kilkoma kroplami kremu balsamicznego.

Pomidory umyj i odetnij na ok. 1/4 wysokości. Wydrąż łyżką nasiona z pomidorów. Ułoż pomidory w naczyniu do pieczenia. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Nałoż farsz z mozzarelli i migdałów i dobrze dociśnij. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Posyp faszerowane pomidory pozostałymi płatkami migdałowymi i nakryj odciętą częścią. Poszarp listki rozmarynu i obsyp nimi pomidory. Polej oliwą i wstaw do pieczenia. Piecz ok. 20 min z opcją termoobiegu. Upieczone pomidory polej przed podaniem aromatycznym octem balsamicznym. To idealny dodatek do pieczonych ryb oraz drobiu.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze