Pompony z krepy

Pompony z krepy

  • 00:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • krepa (na 1 pompon przypada średnio 1 rolka)
    • wstążka
    • nożyczki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Pompony to jedna z prostszych i najbardziej efektownych dekoracji, jakie można stworzyć z krepy. Co więcej – nasze możliwości są tu nieograniczone! Możemy eksperymentować z formą i kolorami, wedle uznania. Te brazylijskie pompony powstały z połączenia zieleni, żółci, granatu oraz złota, ale to, jak będą wyglądać Wasze, zależy tylko od Waszej wyobraźni!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Krepę tniemy na kawałki. Każdy z kawałków powinien mieć 50 cm długości (szerokość rolki krepy) i w zależności od preferencji od 20 do 30 cm szerokości (to będzie w przybliżeniu średnica pompona). Kawałki krepy układamy warstwami. Jeden pompon powinien składać się z około 8-10 kawałków. Kawałki mogą być w jednym lub w kilku różnych kolorach.

2

Ułożone warstwami pompony składamy w harmonijkę o szerokości około 2-3 cm.

3

Na środku harmonijki zawiązujemy wstążkę na supełek.

4

Oba brzegi harmonijki przycinamy na półokrągło. Jeśli chcecie, by Wasze pompony były bardziej „postrzępione”, możecie przyciąć brzegi w szpic.

5

Rozdzielamy kolejne warstwy krepy, nadając pomponowi kształt.

6

Wyrównujemy kształt pompona i w razie konieczności przycinamy bardziej wystające części.


  • Tagi:
  • + zaproponuj tag >

Komentarze