Pörkölt z galuszkami marchewkowymi

Pörkölt z galuszkami marchewkowymi

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    Pörkölt:

    • 700 g łopatki wołowej bez kości
    • 1 op. włoszczyzny bez kapusty
    • 2 duże cebule
    • 1 marchewka
    • 1/2 ostrej czerwonej papryczki
    • 4 ząbki czosnku
    • 200 g pomidorków cherry
    • 2 łyżki smalcu wieprzowego
    • 3/4 łyżeczki mielonego kminku
    • 2 czubate łyżeczki mielonej słodkiej papryki
    • 1 czubata łyżeczka musztardy z płatkami wędzonej papryki
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • sól

    Galuszki:

    • 2 duże marchewki
    • 2 duże ząbki czosnku
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/3 łyżeczki cukru
    • 2 czubate łyżki masła
    • 4 jajka
    • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
    • 400 g mąki pszennej
    • ok. 150-200 ml zimnej wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Pörkölt:
Obraną włoszczyznę włóż do garnka i zalej wodą, tak, aby warzywa były przykryte. Ugotuj wywar. Mięso opłucz, osusz i pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Papryczkę pokrój w cienkie paseczki. Czosnek posiekaj. Pomidorki sparz gorącą wodą, obierz i pokrój na kawałki. W szerokim garnku mocno rozgrzej smalec, następnie wrzuć na niego mięso i smaż do zrumienienia. Dosyp cebulę i marchewkę, smaż chwilę razem.

Zestaw garnek z ognia, dorzuć posiekany czosnek, ostrą paprykę oraz kminek i paprykę mieloną – mieszaj kilka chwil, aż mięso obtoczy się w przyprawach. Postaw garnek z powrotem na ogień, wlej do niego wywar z włoszczyzny i dodaj pomidory. Duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE całość na minimalnym ogniu ok. 2 godziny, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Na koniec dopraw danie musztardą i solą. Jeśli będzie taka potrzeba, zagęść sos dodając mąkę rozmieszaną w 3 łyżkach zimnej wody, zagotuj.

Galuszki:
Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnuszka dodając obrane i pokrojone ząbki czosnku, sól, cukier, masło i kilka łyżek wody. Duś na małym ogniu aż marchewka będzie zupełnie miękka. Ostudź.

Blenderem zmiksuj z 1 jajkiem oraz papryką. Masę przełóż do miski i dodaj pozostałe jajka, wymieszaj. Dodaj makę i wyrabiaj, stopniowo dolewając wodę - ciasto ma być gładkie i mieć konsystencję nieco bardziej gęsta niż na lane kluski.

W dużym garnku ugotuj wodę, posól  i nałóż na niego sito. Szpatułką przecieraj kluski wprost do garnka. Gdy wszystkie będą już w wodzie, zamieszaj i doprowadź całość do wrzenia. Po chwili odcedź kluseczki i przelej je zimną wodą. Pörkölt podawaj z galuszkami.


Komentarze