Potrawka warzywna z soczewicą i liczi

Potrawka warzywna z soczewicą i liczi

  • 00:45
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 papryka zielona
    • 5 liczi
    • 3 plastry ananasa z puszki
    • 2 pomidory
    • 3 garście kapusty pekińskiej cienko posiekanej
    • 1/2 czerwonej cebuli
    • 100 g soczewicy zielonej
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka imbiru świeżo tartego
    • ok. 3 łyżki oliwy z oliwek
    • przyprawy: sos sojowy, listek laurowy, sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Soczewicę przepłucz i gotuj w wodzie z listkiem laurowym i solą przez ok. 30 min. W tym czasie przygotuj warzywa. Paprykę umyj i pokrój w kostkę, cebule obierz i pokrój w plasterki. Ananasa pokrój w kostkę, oliwki pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż najpierw cebulę wraz z papryką (ok. 5 min), następnie dodaj ananasa i oliwki i podsmażaj ok. 1 min. Dodaj kapustkę pekińską pokrojoną w cienkie paseczki i podsmaż kolejne 5 min, dodaj ugotowaną i odsączoną z wody soczewicę i wymieszaj. Pod koniec dodaj obrane liczi bez pestek oraz pomidory pokrojone w kostkę – wymieszaj i duś przez ok. 2 min. Potrawkę dopraw wyciśniętym czosnkiem, imbirem, pieprzem, sosem sojowym i wymieszaj.

Tak przygotowaną potrawkę możesz także zapiec z serem w piekarniku w naczyniu żaroodpornym.


Komentarze