Potrawka z bakłażana i zielonego groszku

Potrawka z bakłażana i zielonego groszku

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 bakłażan
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka curry
    • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
    • 1 papryka czerwona
    • 100 g mrożonego zielonego groszku
    • 1 litr bulionu warzywnego lub wody
    • 100 g komosy ryżowej
    • 20 ml oliwy
    • listki kolendry
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Obierz cebulę oraz czosnek i pokrój w piórka. Odkrój z bakłażana 4 cienkie plasterki, które posłużą jako chipsy do dekoracji. Przełóż je na blachę z pergaminem i wstaw do piekarnika z temperaturą 80° z termoobiegiem, by wyschły.

Paprykę i pozostałą część bakłażana pokrój w dużą kostkę ok. 2 cm. W rondelku rozgrzej oliwę. Podgrzej lekko cebulę oraz czosnek, dodaj curry, kmin rzymski i wymieszaj. W następnej kolejności dodaj bakłażana i paprykę. Przypraw od razu solą i świeżo mielonym pieprzem. Podduś lekko i wlej ok. 0,5 litra bulionu warzywnego lub wody. Przykryj rondel i duś warzywa aż zmiękną przez ok. 10 minut. Wsyp teraz komosę ryżową i dolej resztę bulionu lub wody tak, by swobodnie się gotowała. Na koniec dodaj zielony groszek i całość wymieszaj.

Sprawdź chipsy z bakłażana. Powinny być już gotowe. Jeśli jeszcze wystarczająco nie wyschły, zwiększ temperaturę do 100° i jeszcze poczekaj.

Przełóż potrawkę na półmisek i udekoruj listkami kolendry oraz chipsami z bakłażana.


Komentarze