Potrawka z ośmiorniczkami w oliwie

Potrawka z ośmiorniczkami w oliwie

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ok. 20 ośmiorniczek (450 g)
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 1,5 główki czosnku
    • sok z 1 cytryny
    • 2-3 papryczki chilli
    • 1/3 szkl. oliwy z oliwek
    • garść świeżych listków kolendry
    • przyprawy: sól, pieprz w kulkach, pieprz świeżo mielony

    Marynata:

    • 1/2 szkl. oleju słonecznikowego
    • sok z 1 cytryny
    • skórka z połowy cytryny
    • 1/2 główki czosnku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj marynatę: sok z 1 cytryny wymieszaj z olejem i posiekanym czosnkiem. Skórkę z cytryny sparz gorącą wodą, pokrój na kawałki i dodaj do marynaty. Przygotuj ośmiorniczki, zalej je marynatą i wstaw do lodówki na 12 godz. 

Sok z cytryny wymieszaj z posiekanym czosnkiem (1 główką) i zmiksowaną łodyżką selera naciowego oraz kilkoma ziarnami pieprzu w kulkach. Następnie całość przelej do garnuszka i gotuj ok. 10 min. Do wywaru dodaj sprawione ośmiornice – możesz je wcześniej pokroić na kawałki, zostawiając tylko ramiona w całości – i gotuj ok. 3 minut. Ośmiorniczki odcedź, a następnie oprósz solą i pieprzem.

1/2 główki czosnku posiekaj na cienkie płatki, papryczkę pokrój w plasterki i wyjmij pestki. Następnie na patelni w 1/3 szklanki oliwy podsmaż warzywa (ok. 1 min), tak aby się lekko zarumieniły. Ośmiorniczki ułóż na talerzu, zalej gorącą oliwą z oliwek z czosnkiem i chilli. Wymieszaj z listkami kolendry i skrop cytryną. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Ośmiorniczki powinny pływać w oliwie. Podawaj z podpieczoną bagietką lub bułką.


Komentarze