Potrawka z ryżem, owocami morza, pomidorami i rodzynkami

Potrawka z ryżem, owocami morza, pomidorami i rodzynkami

  • 00:45
  • 5 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 400 g mieszanki owoców morza
    • 250 g ryżu
    • 50 g masła
    • 50 g rodzynek sułtańskich
    • 60 ml oliwy z oliwek
    • 1 drobno posiekana cebula
    • 1 puszka pomidorów bez skórki
    • 1 pomidor świeży bez skórki
    • 250 ml białego wytrawnego wina
    • pietruszka do przybrania
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Opakowanie owoców morza zamocz w gorącej wodzie na 2 min. Wyjmij z worka, skrop cytryną. W rondelku rozpuść masło i smaż ryż razem z rodzynkami, stale mieszając, aż ryż zrobi się przezroczysty. Dolej pól litra wody, przykryj i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 min aż ryż będzie miękki i ugotowany. Odcedź.

W tym czasie w garnku rozgrzej oliwę i duś posiekaną cebulkę z pomidorami z puszki i 1 pokrojonym świeżym pomidorem bez skórki, dolej wino i gotuj ok. 10 min. Dodaj owoce morza i wymieszaj, doprowadź do wrzenia potrawki. Dodaj ugotowany ryż z rodzynkami, dopraw solą i pieprzem, podawaj od razu ze świeżą pietruszką.


Komentarze