Potrawka z ryżu z szynką i warzywami

Potrawka z ryżu z szynką i warzywami

  • 00:50
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g szynki wieprzowej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 100 g ryżu
    • 1 młoda cukinia
    • 5 łyżek oleju do smażenia
    • 1 gałązka selera naciowego
    • po 170 g: groszku zielonego, marchewki, kukurydzy
    • 1 łyżeczka cząbru suszonego
    • przyprawy: sól, pieprz, 1 listek laurowy, 3 kulki pieprzu czarnego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Szynkę umyj, osusz i pokrój w paski. Na oleju podsmaż mięso, posól, popieprz. Gdy szynka lekko się zarumieni, wsyp ryż, zeszklij go na wolnym ogniu, dodaj cząber, sól i pieprz. Cebulę obierz, umyj i pokrój w kostkę, dodaj do ryżu i mięsa – całość podduś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE 5 min. Następnie zalej wodą, dodaj groszek, marchewkę, kukurydzę oraz przyprawy i duś, aż ryż stanie się miękki (ok. 25 min). Potrawkę oprósz przez sitko mąka ziemniaczana i wymieszaj. Cukinię umyj i pokrój w cienkie plastry. Na drugiej patelni bez oliwy podsmaż cukinię tak, aby lekko się zarumieniła – dopraw solą. Ugotowaną potrawkę wyłóż na talerz i obłóż podsmażoną cukinią.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze