Potrawka z soczewicy z podsmażonymi parówkami i warzywami

Potrawka z soczewicy z podsmażonymi parówkami i warzywami

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 150 g soczewicy
    • 2 parówki
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 2 małe marchewki
    • ½ pora
    • ½ cebuli
    • ¼ pęczka pietruszki
    • 1 łyżka oleju
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • 4 ziarna czarnego pieprzu
    • 1 listek laurowy
    • 1 łyżka sezamu
    • 1,5 l wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Soczewicę przepłucz, a następnie gotuj przez ok. 15-20 min w nieosolonej wodzie. Łodygę selera i pora pokrój w plastry. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę.

Z parówek zdejmij folię, pokrój je w plastry i podsmażaj  na oleju mieszając przez ok. 5 min. Parówki powinny się ładnie zarumienić z dwóch stron.

Do wody z soczewicą dodaj pokrojone warzywa, 4 łyżki sosu sojowego, pieprz w ziarnach, 1 listek laurowy oraz sól. Gotuj jeszcze przez ok. 15 min na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU pod przykryciem. Warzywa powinny być półtwarde, nie rozgotowane. Po koniec gotowania dodaj parówki. Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką i sezamem. Podawaj od razu.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze