Potrawka z wieprzowiny ze śliwkami, pieczarkami i miodem

Potrawka z wieprzowiny ze śliwkami, pieczarkami i miodem

  • 00:35
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 łyżki oliwy
    • 20 g masła
    • 1,5 kg schabu pokrojonego w kostkę
    • sól, pieprz
    • 1 cebula pokrojona w piórka
    • 1 łyżka miodu
    • 50 ml octu jabłkowego
    • 150 ml białego wina
    • 1 łyżka posiekanego tymianku
    • 1 liść laurowy
    • 12 mięsistych suszonych śliwek
    • 2 łyżki oliwy
    • 200 g pieczarek
    • 1 łyżka posiekanej pietruszki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

W garnku rozgrzej oliwę i masło. Schab dopraw solą i pieprzem. Wrzuć do garnka i smaż ok. 5 minut, aż mięso będzie z każdej strony zarumienione. Odsącz na durszlaku, żeby pozbyć się nadmiaru wody i tłuszczu.
Do tego samego garnka, w którym smażyło się mięso, wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Smaż 2-3 minuty i dodaj miód, ocet jabłkowy, białe wino, łyżkę posiekany tymianek, liść laurowy, wymieszaj. Dorzuć usmażony schab i śliwki. Przykryj i duś przez 15 minut.
Na patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy. Wrzuć pieczarki, posól i smaż 5 minut, aż będą rumiane. Dodaj do garnka z mięsem, ponownie przykryj i duś kolejne 10 minut. Wsyp łyżkę posiekanej pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.


Komentarze