
Potrawka z wieprzowiny ze śliwkami, pieczarkami i miodem
- 00:35
- 1 porcja
- Bardzo prosty
Składniki
- 2 łyżki oliwy
- 20 g masła
- 1,5 kg schabu pokrojonego w kostkę
- sól, pieprz
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 1 łyżka miodu
- 50 ml octu jabłkowego
- 150 ml białego wina
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- 1 liść laurowy
- 12 mięsistych suszonych śliwek
- 2 łyżki oliwy
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- Sposób przygotowania
- Produkty
W garnku rozgrzej oliwę i masło. Schab dopraw solą i pieprzem. Wrzuć do garnka i smaż ok. 5 minut, aż mięso będzie z każdej strony zarumienione. Odsącz na durszlaku, żeby pozbyć się nadmiaru wody i tłuszczu.
Do tego samego garnka, w którym smażyło się mięso, wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Smaż 2-3 minuty i dodaj miód, ocet jabłkowy, białe wino, łyżkę posiekany tymianek, liść laurowy, wymieszaj. Dorzuć usmażony schab i śliwki. Przykryj i duś przez 15 minut.
Na patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy. Wrzuć pieczarki, posól i smaż 5 minut, aż będą rumiane. Dodaj do garnka z mięsem, ponownie przykryj i duś kolejne 10 minut. Wsyp łyżkę posiekanej pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.