Powidła agrestowo-daktylowe

Powidła agrestowo-daktylowe

  • 01:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg agrestu 
    • 250 g suszonych daktyli 
    • 250 g cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj odpowiednią ilość wyparzonych słoików. Obierz, wypestkuj i drobno posiekaj daktyle. Agrest umyj i obierz z szypułek. Wsyp agrest do rondelka i rozgnieć. Zagotuj. Gotuj na małym ogniu, aż owoce się rozgotują. Przetrzyj rozgotowany agrest przez sito i wlej z powrotem do rondelka. Gotuj na dość intensywnym ogniu tak długo, aż masa zgęstnieje. Następnie dodaj cukier i posiekane daktyle. Smaż często mieszając jeszcze przez 5 min do całkowitego rozpuszczenia cukru. Przełóż powidła do wyparzonych słoików i zamknij na gorąco.


Komentarze