Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

  • 03:30
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ​2 kg śliwek
    • 350 g cukru
    • 2 łyżki czerwonego wina
    • opcjonalnie: goździki czy kardamon do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Śliwki umyj, przekrój na połowy i wyjmij pestki. Następnie owoce ułóż w naczyniu żaroodpornym, zasyp cukrem, wlej wino i przypraw goździkami lub kardamonem. Naczynie włóż do piekarnika i piecz w temp. ok 150° przez 30 min. Po tym czasie śliwki przełóż na patelnię i smaż na malutkim ogniu ok. 2 godz., co jakiś czas mieszając. 

Słoiki i zakrętki wyparz gorącą wodą. Upewnij się, że pokrywki są suche. Następnie gorącą konfiturę przelej do wyparzonych słoików, do wysokości ok. 2 cm poniżej brzegu. Słoiki lekko zakręcaj.

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą do 2/3 ich wysokości. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Po pasteryzacji PORADA KONTEKSTOWA - PASTERYZACJA  nakrętki mocno dokręć. Słoiczki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu ostudzenia. Powidła przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Z podanej ilości składników przygotujesz ok. 4 małe słoiki powideł.


Komentarze