Powidła z dyni

Powidła z dyni

  • 01:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1 kg dyni obranej ze skóry (bez miękiszu i pestek)
    • 1/2 kg cukru
    • sok z 2 dużych cytryn
    • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
    • parę goździków
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Dynię pokrój i zalej szklanką zimnej wody. Przełóż do garnka i duś, aż się rozgotuje. Następnie przełóż ją na patelnię i dodaj pozostałe składniki. Smaż całość na niewielkim ogniu, aż uzyskasz konsystencję gęstej kwaśnej śmietany. Gorące powidła przełóż do wyparzonych słoików, owiń je szczelnie celofanem lub folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce.

Z podanych składników otrzymasz 4 średnie słoiki powideł.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze