Prażony bakłażan w serowej panierce z duszonymi pomidorkami

Prażony bakłażan w serowej panierce z duszonymi pomidorkami

  • 00:40
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 bakłażan
    • 80 g parmezanu
    • 2 jajka
    • 40 g mąki pszennej
    • 100 ml oliwy

    Duszone pomidory:

    • 4 pomidory żółte lub czerwone
    • 1 cebula
    • 40 ml oliwy
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 gałązka tymianku
    • 3 gałązki natki pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, rukola i płatki sera do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Bakłażana umyj i pokrój na plastry ok. 1 cm. Rozłóż je na desce kuchennej i przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. W misce rozbij jajka i też przypraw lekko pieprzem, bez soli. Posiekaj gałązki natki pietruszki i dodaj do jajek. Wsyp mąkę i dodaj starty ser. Wymieszaj masę na gładkie ciasto. Rozgrzej patelnię i wlej oliwę. Zanurz każdy plaster bakłażana w cieście i delikatnie przełóż na patelnię. Smaż równomiernie z każdej strony, aż się zrumienią. Gotowe przełóż na półmisek wyłożony ręcznikiem kuchennym i odsącz ze smażonego tłuszczu.  

W rondelku podgrzej oliwę i dodaj tymianek. Pokrój drobno cebulę i czosnek, a następnie dodaj do tymianku. Lekko podsmaż. Następnie pokrój pomidory w dużą kostkę i dodaj do rondelka. Smaż na mocnym ogniu, aby pomidory lekko się rozpadły. Przypraw całość solą i świeżo mielonym pieprzem.  

Bakłażany rozłóż na talerzu i polej duszonymi pomidorami. Udekoruj listkami rukoli i płatkami sera. Dodatkowo możesz rukolę polać kremem balsamicznym.


Komentarze