Prażucha

Prażucha

  • 00:50
  • 3 porcje
  • 813 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 2 szkl. posolonego wrzątku
    • 150 g wędzonego surowego boczku lub wędzonej słoniny 
    • 400 g pokruszonego tłustego sera twarogowego lub bryndzy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mąkę przesiewamy i lekko rumienimy na suchej patelni (prażymy).

2

Wsypujemy do garnka z grubym dnem i zalewamy 2 szklankami posolonego wrzątku.

3

Starannie rozcieramy, energicznie mieszając, aż powstanie gładkie, gęste ciasto.

4

Garnek przykrywamy i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170°C.

5

Łyżkę moczymy w stopionym boczku lub słoninie i kładziemy nią małe kluski na ogrzane talerze. Podajemy okraszone skwarkami i posypane pokruszonym serem.


Komentarze