Przecier ogórkowy do zup

Przecier ogórkowy do zup

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg ogórków gruntowych
    • 1 łyżka soli
    • 8 ząbków czosnku  (2 na 1 słoiczek)
    • 8 patyczków kopru (2 na 1 słoiczek)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ogórki dobrze umyj i poodcinaj ciemniejsze końce. Zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, przełóż do miski i zasyp solą. Pozostaw na 20 min, aby puściły sok. Do wyparzonych, jeszcze ciepłych słoików włóż na dno po 1 ząbku czosnku i 1 patyczku kopru. 

Zapełnij słoiki przecierem ogórkowym, pozostawiając ok. 1-2 cm wolnego miejsca od gwintu. Wszystko dobrze ugnieć, aby zlikwidować pęcherze powietrza. Na wierzch dodaj kolejny ząbek czosnku i koper. Pokrywki słoików wrzuć na kilka sekund do gotującej wody (nie dłużej), następnie połóż je ostrożnie na ściereczkę i pozostaw do wysuszenia. 

Zakręć słoiki i odstaw w ciemne miejsce. Przecieru używaj do zup (1/2 słoiczka o pojemności ok. 300 ml starcza na ok. 1 l wody). Z podanej ilości przygotujesz ok. 4 małych słoiczków o pojemności ok. 300 ml.


Komentarze