Przekąska koktajlowa na patyczkach

Przekąska koktajlowa na patyczkach

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Szynka wiejska z chrupiącym żytnim chlebem, chrzanem i ogórkiem ziołowym:

    • 2 kromki chleba żytniego
    • 2 plastry szynki wiejskiej
    • 1/2 ząbka czosnku
    • 20 ml oliwy
    • 20 g chrzanu
    • 8 plasterków ogórka zielonego

    Wędzony ser z karmelowym jabłkiem:

    • 80 g sera wędzonego górskiego
    • 1/2 jabłka zielonego
    • 20 g cukru
    • 10 g masła
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 50 g rukoli

    Pieczona marchew z rozmarynem i pomarańczami przykryta plasterkiem świeżego ogórka:

    • 1 marchewka
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • 1 gałązka rozmarynu
    • 1 pomarańcza
    • 8 plasterków ogórka zielonego
    • przyprawy: sól, pieprz czarny

    Dodatkowo:

    • 12 patyczków bambusowych
    • 20 ml oliwy do dekoracji
    • 2-3 gałązki młodej natki pietruszki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Szynka wiejska z chrupiącym żytnim chlebem, chrzanem i ogórkiem ziołowym:
Chleb żytni grilluj w tosterze, aż do uzyskania chrupiącej skórki. Kromki przekrój. Czosnek obierz i natrzyj nim grzanki. Polej lekko oliwą. Na każdą grzankę nałóż zwiniętą szynkę wiejską. Wbij patyczek bambusowy. Nałóż dekoracyjnie chrzan i przykryj plasterkami ogórka zielonego.

Wędzony PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE ser z karmelowym jabłkiem:
Jabłko pokrój na cząstki i wytnij gniazda nasienne.  W rondelku rozgrzej cukier i jak tylko lekko się zrumieni, dodaj masło i ziele angielskie. Po rozpuszczeniu masła dodaj jabłka. Duś przez kilka minut, aż jabłka zwiędną, a karmel się rozpuści. Wyjmij jabłka i odstaw na półmisek.

Ser górski pokrój na grube plastry ok. 1 cm. Każdy plaster pokrój na pół. Na każdy kawałek sera nałóż jabłko i przebij patyczkiem. Przekąskę przełóż na półmisek i obsyp rukolą.

Pieczona marchew z rozmarynem i pomarańczami przykryta plasterkiem świeżego ogórka:
Marchew obierz i pokrój pod kątem na plasterki grubości ok. 0,5 cm. Marchew przełóż do porcelanowej formy do pieczenia i przypraw oliwą, solą i pieprzem.  Igły rozmarynu oderwij od łodygi i rozgnieć w dłoni, a następnie dodaj do marchwi. Wymieszaj plasterki z przyprawami.  Rozgrzej piekarnik do temp. 210°i piecz marchewkę przez 15 minut.

Pomarańczę obierz ze skóry, ścinając ją wraz z białą otoczką. Owoc powinien być całkowicie obrany.  Wytnij nożem miąższ pomarańczy z pomiędzy segmentów. Przełóż kawałki do miseczki i odciśnij sok z pozostałego miąższu.

Wyjmij marchew z pieczenia i ułóż plasterki na półmisku. Na każdy nałóż cząstkę pomarańczy i przebij patyczkiem bambusowym.

Ułożone w rzędach na tacy przekąski delikatnie polej oliwą i posyp listkami natki pietruszki.


Komentarze