Przekładaniec z rumem

Przekładaniec z rumem

  • 01:20
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 25 dag masła
    • 20 dag cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 6 jajek
    • 40 dag mąki
    • 2 łyżki kakao
    • 3-4 łyżki mleka
    • 2 łyżki rumu lub zapach rumowy
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 40 dag wiśni

    Krem:

    • 2 szklanki mleka
    • 1 budyń śmietankowy
    • 7 łyżek cukru pudru
    • 25 dag miękkiego masła
    • 1 polewa czekoladowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ciasto: miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka i dalej ucierać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na koniec dodać mleko i ponownie wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej części ciasta dodać kakao oraz rum i wymieszać. Prostokątną blachę posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką (zamiast masła blachę można wyłożyć papierem do pieczenia – będzie szybciej!). Jasne ciasto przełożyć na blachę i wyrównać. Potem na jasne ciasto wyłożyć ciasto ciemne i również wyrównać wierzch.

Na ciemne ciasto poukładać: umyte, wysuszone i wydrylowane wiśnie, wciskając lekko do środka. Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180°C.

Krem: proszek budyniowy wymieszać w 1/3 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, wlać wymieszany proszek i ugotować budyń. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem i cukrem pudrem. Zmiksować na puszystą masę.

Na wystudzone ciasto wyłożyć krem śmietankowy. Ciasto polać polewą czekoladową. Przed podaniem ciasto można ozdobić listkami mięty, wisienkami koktajlowymi lub wiśniami.


Komentarze