Przepiórki marynowane w miodowniku

Przepiórki marynowane w miodowniku

  • 01:30
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 2 przepiórki
    • 4 plasterki wędzonego boczku
    • 40 ml miodownika
    • 200 ml białego wina
    • 2-3 gałązki majeranku
    • 1 ząbek czosnku
    • 300 g kapusty włoskiej
    • 50 g rodzynek
    • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
    • 80 g masła
    • 4 jagody jałowca
    • 4 łyżki śmietanki 30%
    • przyprawy: sól morska, pieprz czarny, gałka muszkatołowa
    • krem balsamiczny biały
    • soda oczyszczona
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przepiórki dokładnie umyj i odsącz na ręczniku kuchennym. Przypraw od razu solą i świeżo mielonym pieprzem oraz zgniecionymi jagodami jałowca. Rozgnieć czosnek i wraz z gałązką majeranku włóż do przepiórki. Zawiń mięso w wędzony PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE boczek, aby ochronić delikatny filet przed wysuszeniem i zepnij udka wykałaczką. Wstaw do brytfanny. Polej miodownikiem i rozłóż kawałki masła. Rozgrzej piekarnik do temp. 170°C i wstaw przepiórki do pieczenia na ok. 1 godz. Pilnuj, aby zawsze miały odpowiednią ilość sosu, dzięki temu mięso będzie soczyste. W razie potrzeby podlej niewielką ilością wody.

W tym czasie pokrój liście kapusty włoskiej i obgotuj je w osolonej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej, aby liście kapusty zachowały zielony kolor. W rondelku podgrzej białe wino z przyprawą korzenną. Dodaj rodzynki i krem balsamiczny. Zagotuj i odstaw.

Przepiórki wyjmij z pieczenia i przełóż na półmisek. Cały sos z pieczenia wlej do wina z rodzynkami i dodaj jeszcze resztę masła. Wszystko wymieszaj. Kapustę włoską podgrzej jeszcze z masłem i przypraw gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem. Przełóż na półmisek. Połóż na kapuście kleksy ze śmietany. Przepiórki polej sosem rodzynkowym i całe danie udekoruj majerankiem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze