Przepiórki w prosciutto na sałatce z pieczonych warzyw

Przepiórki w prosciutto na sałatce z pieczonych warzyw

  • 01:15
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 przepiórki
    • 4 plasterki szynki włoskiej dojrzewającej
    • 100 g marchewki 
    • 100 g selera
    • 100 g pietruszki
    • 30 ml oliwy
    • 300 ml wina czerwonego wytrawnego
    • 1 pomarańcza
    • 2 łyżki miodu
    • 40 g masła
    • 1/2 kory z cynamonu
    • 2–3 gałązki natki pietruszki
    • 4 gałązki tymianku
    • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
    • 2 ziarna ziela angielskiego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Przepiórki umyj i odsącz na ręczniku kuchennym.

2

Zgnieć lekko gałązki tymianku i włóż do każdej przepiórki. Przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie zawiń każdą sztukę w podwójną szynkę włoską. Zepnij udka wykałaczkami. Ptaki wstaw na godzinę do pieczenia w temperaturze 160˚. 

3

W tym czasie obierz warzywa i pokrój w słupki. Warzywa przełóż do formy i polej oliwą oraz dodaj pokruszoną korę cynamonu. Przypraw jeszcze solą i świeżo mielonym pieprzem i wstaw do pieczenia w temperaturze 160˚. Po ok. 30 minutach warzywa będą gotowe.

4

Przygotuj esencję z czerwonego wina. W rondelku zagotuj wino i dodaj miód oraz sok z całej pomarańczy. Dla aromatu dodaj 2 całe plasterki ze skórką. Dodaj ziarna pieprzu i gotuj, aż płyn odparuje do połowy. Na koniec dodaj masło, poczekaj aż się rozpuści, ale już nie gotuj. Zimne masło dodane do sosu idealnie zagęści całość. Miękkie i zrumienione przepiórki wyjmij na półmisek, wyciągnij wykałaczki. Obłóż je dookoła warzywami obłóż. Polej delikatnie winną esencją o aromacie korzeni i pomarańczy i od razu podawaj. 


Komentarze