Przepisy na karpia

Choć karp przede wszystkim kojarzy się nam z wigilią, to rybę tę warto jeść nie tylko od święta. Mięso karpia jest cenionym produktem dietetycznym i śmiało może konkurować z innymi rodzajami białego mięsa. Zawiera stosunkowo niewiele tłuszczu z liczącą się ilością nienasyconych kwasów. Dzięki temu zalicza się do średnio tłustych ryb.

Mięso karpia idealnie nadaje się do smażenia, duszenia, grillowania, pieczenia i gotowania na parze. Doskonale smakuje również w wersji wędzonej, choć w tej postaci nie jest aż tak popularny, jak inne gatunki ryb. Niezależnie od podania pamietaj, by w momencie przygotowywania moczyć karpia w mleku z ząbkami czosnku lub obłożyć na noc plastrami cebuli. W ten sposób pozbędziesz się niechcianego zapachu i posmaku mułu.

filtrowanie (21 przepisów):
sortowanie: