Przepisy z marcepanem

Chciałbyś, by Twoje ciasta wyglądały, jak  te z cukierni? Nic trudnego – użyj do ozdoby marcepanu. To niezastąpiona masa do dekorowania tortów, ciast, wycinania ozdób, a w czasie świątecznym do nadziewania pierniczków i przekładania krajanki piernikowej. Chcesz wiedzieć jak ją zrobić, a następnie wykorzystać? Skorzystaj z naszych przepisów.

Historia powstania masy marcepanowej nie do końca jest wiadoma. Składniki, z których powstaje, czyli migdały, cukier i woda różana, wskazują na Bliski Wschód.  Wiadomo jednak, że przez wiele wieków zarówno migdały , jak i cukier były produktem rzadkim , a co za tym idzie i drogim, dostępnym jedynie bogatym. Marcepan obciągnięty wartwą prawdziwego złota bywał podarunkiem dla najważniejszych dostojników i głów państw. Bardziej dostępny stał się dopiero z początkiem XIX wieku, wraz z pojawieniem się taniego cukru z buraków cukrowych. Od tego czasu marcepan jest coraz bardziej popularny i to nie tylko w cukierniach.

 

filtrowanie (8 przepisów):
sortowanie: