Przystawka ze smażonego i marynowanego śledzia

Przystawka ze smażonego i marynowanego śledzia

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 500 g filetów ze świeżych śledzi
    • 2 papryki czerwone
    • 1 duża cebula
    • 2 łyżki mąki
    • 4 łyżki soku z cytryny
    • 1 szklanka oleju sojowego
    • 1 szklanka octu owocowego
    • ½ szklanki wody
    • 1 łyżka cukru
    • 1 czubata łyżeczka soli
    • przyprawy: pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Filety obmyj, pokrój na kawałki, natrzyj sokiem z cytryny i pozostaw na 1 godz.

Po tym czasie obtocz śledzie w mące wymieszanej z solą. Ryby obsmażaj przez ok. 15 min. z obu stron na rozgrzanym oleju.

Wymieszaj ocet, olej, pół szklaki wody i łyżkę cukru. Dodaj pokrojone i oczyszczone z gniazd nasiennych papryki i gotuj na małym ogniu przez 10 min.

Usmażone filety włóż do miski, zalej wystudzoną marynatą i odłóż do lodówki na 24 godz. Podawaj z pieczywem jako przystawkę.


Komentarze