Pstrąg grillowany w sosie maślanym

Pstrąg grillowany w sosie maślanym

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • ok. 400 g pstrągu
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżeczki listków tymianku
    • 5 gałązek świeżego tymianku
    • sok z 1/3 cytryny
    • kilka plastrów cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos maślany:

    • 1 cebula
    • 1/2 pęczka szczypioru
    • 1/3 kostki masła
    • 100 ml śmietanki 30%
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pstrąga wyczyść i dokładnie umyj, następnie osusz papierowym ręcznikiem. Skrop całego cytryną. W niewielkim rondelku rozpuść masło, uważając, aby się nie przypaliło. Następnie posmaruj nim rybę wewnątrz i na zewnątrz. Oprósz solą i pieprzem. Do środka włóż gałązki tymianku i plastry cytryny. Z wierzchu posyp świeżym tymiankiem. Zawiń luźno w folię aluminiową i piecz na mocno rozgrzanym grillu ok. 20 min.

Przygotuj sos: posiekaj w kostkę cebulę, pół pęczka szczypioru, 1/3 kostki masła i 100 ml śmietanki 30%. Na małym ogniu rozpuść masło i podduś na nim cebulę przez ok. 3 min. Następnie zdejmij z ognia i dodaj śmietankę oraz posiekany szczypior. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Po upływie 20 min pieczenia polej rybę 1/3 sosu i piecz przez kolejne 10 min. Pozostałą częścią sosu polej rybę tuż przed podaniem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze

  • 2014-09-11 piotrxxx

    pycha!