Pstrąg grillowany z serem i sosem bazyliowym

Pstrąg grillowany z serem i sosem bazyliowym

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 pstrąg
    • 1/2 cytryny
    • 1 łyżeczka soli morskiej
    • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
    • 1 łyżeczka przyprawy do grilla Tesco
    • 1 ząbek czosnku
    • 30 g masła
    • 150 g płatków migdałowych prażonych na suchej patelni
    • 1 gałązka natki pietruszki

    Sos bazyliowy:

    • 4 gałązki bazylii
    • 3 gałązki natki pietruszki
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • 20 g płatków migdałowych
    • 40 g sera grana padano  
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Pstrąga oczyść z łusek pod bieżącą wodą. Wymyj dokładnie wnętrze od strony brzusznej.

2

Przełóż pstrąga na półmisek i przypraw solą morską, świeżo mielonym pieprzem oraz przyprawą do grilla Tesco. Do środka włóż pokrojony ząbek czosnku, płatki migdałów oraz gałązkę natki pietruszki.

3

Tak przygotowaną rybę przełóż na ruszt do grillowania. Najlepiej używać siatek do grillowania ryb. Pstrąga przed samym położeniem na ruszt natrzyj masłem.

4

Połóż pstrąga na grillu i opiekaj powoli z każdej strony. Przygotuj sos bazyliowy. Do blendera włóż listki bazylii, pozostałą natkę pietruszki, płatki migdałów oraz ser, na koniec wlej oliwę. Zmiksuj wszystkie składniki na gładki sos o żywym zielonym kolorze. Gotowego pstrąga przełóż z rusztu na półmisek, posyp dekoracyjnie prażonymi PORADA KONTEKSTOWA - PRAŻENIE migdałami i udekoruj cytryną. Sos zawsze podawaj osobno.


Komentarze