Pstrąg łososiowy pieczony z ziemniakami i oliwkami

Pstrąg łososiowy pieczony z ziemniakami i oliwkami

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​500 g pstrąga łososiowego
    • 1 duży ziemniak
    • garść zielonych oliwek
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1/2 pęczka pietruszki
    • 2 kopiaste łyżki masła
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaka obierz i umyj. Obgotuj go w osolonej wodzie ok. 15 min, następnie pokrój w plastry. Pstrąga umyj i osusz, przełóż na talerz, skrop cytryną, natrzyj solą i pieprzem. Pietruszkę umyj i posiekaj. W naczyniu do zapiekania ułóż kawałki ziemniaka na przemian z łososiem, posyp oliwkami. Na wierzch nałóż 2 łyżki masła i zapiecz w piekarniku przez ok. 20 min w temp. 200°. Podawaj z plasterkami cytryny i szpinakiem.


Komentarze