Pstrąg smażony z cukinią, papryką i cebulą

Pstrąg smażony z cukinią, papryką i cebulą

  • 00:25
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g filetów z pstrąga łososiowego
    • 1 mała cukinia
    • 2 cebule
    • 1 zielona papryka
    • 2 białka jajka
    • 4 łyżki mąki kukurydzianej
    • sok z 1/2 cytryny
    • ok. 1/3 szkl. oliwy z oliwek do smażenia
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos:

    • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
    • 1 łyżka sosu chilli (np. tabasco)
    • 1 łyżka soku z pomarańczy
    • 1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Pstrąga umyj, osusz i oczyść z ości. Pokrój go w niewielkie kwadraty, skrop cytryną, posól i dopraw pieprzem. Kawałki ryby obtocz w białku, a następnie w mące kukurydzianej i usmaż na rozgrzanej oliwie na rumiano. Rybę przełóż na ciepły talerz i schowaj do lekko nagrzanego piekarnika, aby nie wystygła.

Cukinię umyj i pokrój w plastry, z paprykę usuń gniazda nasienne i pokrój w kwadraty, cebulę pokrój w plastry. Patelnię wytrzyj do sucha, dodaj kroplę oliwy i przesmaż warzywa – każde oddzielnie. Zacznij od cukinii – smaż z obu stron na średnim ogniu, do momentu aż lekko zbrązowieje (ok. 5 min), następnie paprykę i plastry cebuli. Warzywa powinny być chrupiące, ale nie miękkie – dlatego ważna jest krótka obróbka.

Przygotuj sos: sos sojowy i chilli wymieszaj ze sobą. Pomarańczę sparz, otrzyj z niej odrobinę skórki i wraz z łyżką soku dodaj do sosów. Całość dokładnie wymieszaj.

Kawałki ryby poukładaj na warstwie podsmażonych warzyw. Podawaj z sosem.


Komentarze