Pstrąg w sosie cytrynowym

Pstrąg w sosie cytrynowym

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 pstrąg
    • 1 płaska łyżeczka tymianku
    • sok z ½ cytryny
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 cebula
    • przyprawy: sól i pieprz

    Sos cytrynowy:

    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka mąki
    • ½ szkl. mleka
    • ½ szkl. bulionu warzywnego z kostki
    • 1 żółtko
    • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj sos cytrynowy: masło rozpuść w rondelku. Wsyp mąkę i rozmieszaj. Przygotuj bulion warzywny, dolej do składników w rondelku i wymieszaj dokładnie. Dodaj mleko. Żółtko rozprowadź odrobiną sosu i dodaj do garnuszka. Chwilę ogrzewaj, by sos zgęstniał (nie gotuj). Dopraw sokiem z cytryny, cukrem, skórką cytrynową i, jeśli trzeba, solą.

Pstrąga spraw i wyfiletuj. Przełóż do miseczki. Natrzyj tymiankiem, solą i pieprzem. Cebulę zmiksuj w blenderze. Natrzyj nią również rybę. Na koniec skrop cytryną i oliwą. Pozostaw w takiej marynacie na ok. 20 min. Rybę wyjmij z marynaty, zawiń w folię i piecz ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 190°.

Na talerzu polej rybę sosem cytrynowym, wcześniej podgrzanym, ale niezagotowanym.


Komentarze