Pstrąg w sosie mlecznym z koprem włoskim

Pstrąg w sosie mlecznym z koprem włoskim

  • 00:55
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 4 filety z pstrąga
    • 1 główka kopru włoskiego
    • 2 szalotki
    • 200 ml mleka
    • 100 ml tłustej śmietany
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżeczki mielonego anyżku
    • 100 ml bulionu warzywnego, mięsnego lub rybnego ugotowanego wcześniej
    • 3 łyżeczki świeżego koperku
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety umyj, osusz delikatnie za pomocą ręcznika papierowego, natrzyj solą i pieprzem. Do miski wlej 4 łyżki oliwy i sok z 1/2 cytryny oraz anyż. Pozostaw rybę w marynacie przez ok. 15 min.

W garnku zagotuj mleko. Koper włoski umyj i pokrój w plasterki, wrzuć do mleka i gotuj przez ok. 5 min. Po tym czasie wyjmij koper.

Szalotki posiekaj w kosteczkę. Na patelnię wlej marynatę z ryby, wrzuć szalotkę i zarumień ją delikatnie. Następnie wlej bulion, mleko po gotowanym koprze, śmietanę i wszystko razem zmiksuj.

Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż koper. Kiedy zmieni kolor, wlej zmiksowany wcześniej sos i duś wszystko przez ok. 3-4 min na średnim ogniu. Posyp świeżym koperkiem oraz dodaj sól i pieprz. Rybę osącz z marynaty i przełóż na deskę, obsyp delikatnie z każdej strony mąką przez sitko. Na rozgrzanej patelni usmaż rybę na rumiano z obu stron lub zapiecz w folii w piekarniku (wtedy już nie używaj mąki) ok. 10 min w temp. 200°. Sos przed podaniem podgrzej. Rybę podawaj z gorącym sosem i chrupiącymi grzankami.


Komentarze