Pstrąg z aromatycznym sosem

Pstrąg z aromatycznym sosem

  • 00:35
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 pstrągi w całości patroszone
    • 1 cytryna
    • 4 gałązki rozmarynu
    • oliwa z oliwek
    • przyprawy: sól i pieprz

    Sos:

    • 1 ząbek czosnku
    • 50 g zielonych oliwek
    • nasiona kolendry
    • nasiona kminu rzymskiego
    • nasiona gorczycy
    • nasiona czarnuszki
    • sok z 2 cytryn
    • 1 granat
    • oliwa z oliwek
    • gruba sól morska
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pstrągi oskrob i dokładnie umyj pod bieżącą i zimną wodą. Dopraw ryby solą i pieprzem, zarówno od strony skóry jak i brzucha. Do środka włóż połówki plastrów cytryny oraz gałązki rozmarynu. Pstrągi skrop oliwą i umieść w specjalnym ruszcie do grillowania ryb. Grilluj po 5-6 minut z obu stron.

PRZYDATNE WSKAZÓWKI:

  • Jeżeli nie posiadasz rusztu do grillowania ryb, możesz ułożyć pstrąga na folii aluminiowej, by uniknąć przywierania do kratki grilla.
  • Chcąc sprawdzić, czy ryba w środku nie jest surowa, przed podaniem wyciągnij z niej płetwę grzbietową - jeżeli wyjdzie bez problemu, oznacza to, że ryba jest już gotowa.

Przygotuj sos. Umieść w moździerzu przyprawy (bez soli i pieprzu) wraz z grubą solą morską i rozgnieć. Następnie dodaj ząbek czosnku oraz oliwki i znów rozgnieć na pastę. Dodaj sok z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie dodaj pestki z granatu i oliwę z oliwek. Delikatnie wymieszaj.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze