Pstrąg z grilla nadziewany pastą paprykowo-oliwkową

Pstrąg z grilla nadziewany pastą paprykowo-oliwkową

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 filety z pstrąga po ok. 80 g
    • 1/2 czerwonej papryki
    • 100 g czarnych oliwek
    • 1 młoda cebulka
    • 1 ząbek czosnku
    • 30 ml oliwy
    • 1 łyżeczka bułki tartej
    • 20 g suszonych pomidorów w oliwie
    • 4 gałązki natki pietruszki
    • 1/8 skórki z cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
    • sznurek do wiązania filetów

    Cytrynowa oliwa:

    • 100 ml oliwy
    • 5 ml oliwy z chili
    • 1/2 cytryny
    • 2 liście laurowe
    • 3 gałązki tymianku cytrynowego
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Obierz cebulkę i czosnek. Paprykę i pozostałe warzywa pokrój na kawałki i przełóż do miski. Dodaj oliwki i natkę pietruszki. Obierz z cytryny skórkę i dodaj do pozostałych składników. Przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość zmiksuj na gładki farsz. Na koniec dodaj oliwę i bułkę tartą, aby farsz był gładki i dobrze się rozsmarowywał.

2

Filety z pstrąga umyj i usuń wszystkie ości. Wytrzyj rybę do sucha i rozłóż na desce. Na każdy filet nałóż porcję farszu i zwiń, zaczynając od ogona. Przygotuj sznurek kuchenny i zwiąż roladki tak, jak pakuje się prezenty. Przypraw rybę solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw do grillowania.

3

W rondelku rozgrzej oliwę i dolej oliwę z chili. Pokrój połówkę cytryny w plasterki i wyciśnij sok do oliwy. Dodaj tymianek, liść laurowy i przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Przygotuj grill. Gdy żar się uspokoi i nie będzie już ognia, połóż na ruszcie rybę, którą wcześniej umieścisz w specjalnej kratce do grillowania ryb. Obok postaw rondelek z oliwą. Pozwól, aby ryba delikatnie się piekła, a oliwa tylko „pyrkała”. Uważaj, by nie zagotować oliwy, ponieważ straci swój aromat.

4

Rybę wyjmij z kratki i odetnij sznurki. Przełóż na półmisek, polej cytrynową oliwą i od razu podawaj.


Komentarze