Pstrąg z pietruszką

Pstrąg z pietruszką

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ​1 pstrąg
    • 1/2 cytryny
    • 1 łyżka masła
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka suszonego tymianku
    • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
    • 2 łyżeczki posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 2 gałązki świeżej natki pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pstrąga oczyść z łusek pod bieżącą wodą, wytnij skrzela, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie przełóż na talerz, skrop 1/4 cytryny, oprósz wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i 1 łyżeczką suszonego tymianku. Do środka przyprawionej ryby włóż 2 gałązki świeżej pietruszki. Rybę zawiń luźno w folię aluminiową i piecz w temp. 180º przez ok. 20 min. Pod koniec pieczenia odchyl folię, posmaruj rybę łyżką masła, obsyp kolorowym pieprzem i podpiecz do zarumienienia. Pstrąga podawaj posypanego pietruszką z kawałkami cytryny. Tak przygotowanego pstrąga można również grillować na ruszcie.


Komentarze