Pstrąg z suszonymi śliwkami i rodzynkami

Pstrąg z suszonymi śliwkami i rodzynkami

  • 00:45
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 500 g filetów z pstrąga łososiowego
    • 4 małe ziemniaki
    • 1 łyżka rodzynek
    • 12 suszonych śliwek
    • 1 cytryna
    • 4 łyżki oliwy
    • przyprawy: pokruszony kolorowy pieprz do natarcia ryby, sól, rozmaryn

    Sos chrzanowy:

    • 1 łyżka chrzanu
    • 100 ml śmietany
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry. Przełóż do miski, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, rozmarynem i solą. Następnie plastry ziemniaków poukładaj na blasze wyłożonej folią do pieczenia i piecz przez 15 min. w temp. 240°.

Rybę umyj, skrop obficie sokiem z 1 cytryny, natrzyj solą i kolorowym pieprzem. Gdy ziemniaki lekko zarumienią się, przełóż je do drugiego naczynia do zapiekania i poukładaj na nich rybę. Całość posyp rodzynkami i śliwkami oraz polej 2 łyżkami oliwy. Potrawę piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180° przez ok. 25 min.

Przygotuj sos: chrzan wymieszaj ze śmietaną, dodaj 2 łyżki soku z cytryny i sól do smaku. Rybę z ziemniakami podawaj z sosem chrzanowym.


Komentarze