Pstrągi z rusztu z Nawarry

Pstrągi z rusztu z Nawarry

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 4 świeże, wypatroszone pstrągi
    • 4 łyżki oleju słonecznikowego
    • 4 niezbyt cienkie plastry hiszpańskiej szynki jamón serrano (albo innej surowej, dojrzewającej szynki)
    • sól, najlepiej morska
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wypatroszone ryby dobrze natrzeć olejem i solą. Plastry szynki lekko zrumienić z obu stron na ruszcie i włożyć po jednym do środka każdej ryby. Ryby ułożyć na gorącym ruszcie (równomierne rozprowadzenie oleju sprawi, że mięso nie będzie do niego przywierać), piec z dwóch stron do zrumienienia. Podawać z sosem mojo verde albo z oliwą, wymieszaną z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki lub tylko z cytryną.


Komentarze