Pszenno-razowy chlebek wielkanocny z pisanką

Pszenno-razowy chlebek wielkanocny z pisanką

  • 01:00
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 350 g maślanki
    • 50 g masła
    • 300 g mąki pszennej
    • 200 g mąki żytniej razowej
    • 100 g łuskanych ziaren słonecznika
    • 1 łyżka płynnego miodu
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka sody
    • 1 pisanka z jajka na twardo
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Wymieszaj w misce wszystkie sypkie składniki. Rozgrzej piekarnik do 190°.

2

Masło rozpuść i gorące wymieszaj z maślanką. Dodaj miód i całość wlej do sypkich składników. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż przestanie się przyklejać do dłoni i stanie się elastyczne.

3

Z ciasta uformuj okrągły bochenek i połóż go na środku wyłożonej papierem blaszki. Na środku bochenka umieść pisankę wciskając ją do połowy w ciasto. Nożem natnij promieniście wokół pisanki powierzchnię bochenka. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 40 minut.
 


Komentarze