Ptysie faszerowane

Ptysie faszerowane

  • 00:45
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ptysie (możesz też kupić gotowe):

    • 1 szklanka wody
    • 125 g masła (lub margaryny)
    • 1 szklanka mąki
    • 4 jaja
    • 1 łyżka cukru pudru

    Farsz:

    • 150 g boczku (polecamy wędzony)
    • 10 pieczarek
    • 1 cebula
    • 1 łyżka bułki tartej
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj farsz: pieczarki usmaż na oleju, dodaj drobno pokrojoną cebulę. Oddzielnie podsmaż boczek. Wszystko wymieszaj z łyżką bułki tartej, solą i pieprzem.

Przygotuj ptysie: do wrzącej wody dodaj masło. Gotuj, aż powstanie gładka masa. Cały czas gotując, wsyp mąkę i cukier puder. Energicznie mieszaj do momentu powstania jednolitej masy.

Do ostudzonego ciasta wbij 4 jaja, ubij mikserem. Puszyste ciasto nabieraj łyżką i wykładaj na blachę. Piecz w 200° przez ok. 25 - 30 min. Po upieczeniu wystudź, przekrój na pół. Faszeruj ptysie przygotowanym wcześniej farszem.

Zamiast farszu z boczku i pieczarek możesz przygotować także masę szpinakowo-serową: Wymieszaj razem 250 g szpinaku, 1 ząbek czosnku, 100 ml śmietany i 100 g sera feta.


Komentarze