Ptysie z farszem z kurzych wątróbek

Ptysie z farszem z kurzych wątróbek

  • 00:30
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 jajka
    • 25 g masła lub margaryny
    • 65 g mąki
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 130 ml wody

    Farsz:

    • 300 g wątróbki drobiowej
    • 1 łyżka masła
    • 6 świeżych boczniaków 
    • 1 cebula
    • 1/2 pęczka pietruszki
    • 70 ml białego wina
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

W rondlu zagotuj wodę z masłem i solą. Do gotującej się wody wsyp wcześniej przesianą mąkę i energicznie wymieszaj drewnianą łyżką. Powstanie ciasto w postaci lepkiej kuli. Sparz je w garnku jeszcze przez 2–3 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką.

2

Przełóż kulę ciasta do miski i zostaw na krótką chwilę. Mieszając ciepłe ciasto mikserem, dodaj kolejno 2 jajka. Gotowe ciasto przełóż do szprycy i na silikonową matę do pieczenia wyciśnij niewielkie ptysie (ok. 5 cm średnicy).

3

Wstaw ptysie do nagrzanego do 210º piekarnika i piecz przez ok. 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180º i piecz jeszcze przez kolejne 15 minut. Świeżo upieczone, gorące ptysie przekrój od razu na pół nożykiem z piłką (taki nóż nie pogniecie bardzo kruchego ciasta). Uwolniona ze środka para wyleci i ciastka nie rozmiękną.

4

Wątróbkę umyj, pokrój drobno i podsmaż na łyżce masła. Na osobnej patelni usmaż posiekaną cebulę na oliwie, dodaj umyte i pokrojone grzyby. Smaż jeszcze przez chwilę, po czym dodaj wino i całość duś pod przykryciem kilka minut, aż wino całkowicie odparuje. Następnie dodaj usmażoną wątróbkę. Poczekaj 2-3 minuty i zdejmij całość z ognia. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i farsz jest gotowy. Ciepły farsz nałóż do rozkrojonych ptysiów i od razu podawaj.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze