Ptysie z kremem pomarańczowym

Ptysie z kremem pomarańczowym

  • 00:50
  • 20 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 4 jajka
    • 100 g masła
    • 170 g mąki pszennej
    • szczypta soli
    • 250 ml wody

    Krem:

    • 450 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    • 120 g masła
    • 1 op. budyniu waniliowego w proszku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Z podanych składników przygotuj ciasto na ptysie według naszej porady.

2

Rozgrzej piekarnik do 230°C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciśnij płaskie porcje ciasta (ok. 7 cm średnicy). Wstaw blaszkę do rozgrzanego piekarnika. Po 10 minutach pieczenia zmniejsz temp. do 200°C i piecz jeszcze ok. 15-20 minut. Upieczone ptysie wyciągnij z piekarnika i od razu przekrój.

3

Na soku pomarańczowym ugotuj budyń i zostaw do całkowitego wystudzenia (ok. 3 godzin). Zmiksuj masło, dodając po trochu zimny budyń. Utarty krem włóż do szprycy i zostaw na 20 minut w lodówce.

4

Przekrojone ptysie wypełnij kremem. Przed podaniem możesz posypać wierzch ciastek cukrem pudrem.


Komentarze