Ptysie z serem

Ptysie z serem

  • 00:40
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 jajka
    • 165 g mąki pszennej
    • 250 ml wody
    • 50 g masła

    Pasta serowa:

    • 120 g sera typu feta
    • 140 g sera z niebieską pleśnią
    • 2 ząbki czosnku
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • 1 łyżka zielonej pietruszki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Przesiej mąkę. Wodę zagotuj z masłem i solą. Zmniejsz ogień do małego i cały czas mieszając drewnianą łyżką powoli wsyp mąkę. Pogotuj masę przez jakieś 3 minuty, cały czas intensywnie mieszając łyżką powstałą kluskę. Zdejmij garnek z masą z ognia i lekko przestudź.

2

 Ciepłą masę zacznij miksować mikserem z końcówkami do ciasta. Miksując, dodaj kolejno wszystkie jajka. Piekarnik nagrzej do 200°. Masę przełóż do woreczka od szprycy bez końcówki i na blachę wyłożoną papierem wyciśnij małe ślimaczki. 

3

Ptysie wstaw do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę pieczenia do 180° i piecz jeszcze przez 15–20 minut.Gorące ptysie przekrój na połówki.

4

Sery pokrusz i utrzyj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą z oliwek.

5

Na koniec dodaj bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki. Przełóż masę do szprycy i napełnij nią ptysie. Podaj w towarzystwie świeżych ziół i białego wina.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze