Puchar serowy

Puchar serowy

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 9 płatków żelatyny
    • 500 g serka homogenizowanego
    • 1/4 l mleka, szczypta soli
    • 4 łyżki soku z czarnej porzeczki
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 50 g cukru pudru
    • 80 g startej gorzkiej czekolady
    • 1 łyżka orzeszków laskowych
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Serek, mleko i sól wymieszać na pulchny krem. Odciśniętą z wody żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzącej wody, połączyć z kremem, dobrze wymieszać i podzielić na trzy części.

Jedną część kremu wymieszać z sokiem z czarnej porzeczki, posłodzić i rozdzielić do pucharków. Drugą część wymieszać z sokiem z cytryny, posłodzić i dodać do pucharków. Kolejną część wymieszać ze stopioną czekoladą, zmielonymi orzeszkami i cukrem, nałożyć do pucharków jako trzecią warstwę. Odstawić do schłodzenia.

Ozdobić bitą śmietaną, wisienką i wiórkami czekoladowymi. Krem zamrażać w pucharkach, szczelnie przykrytych.


Komentarze