Pudding z morelami

Pudding z morelami

  • 01:15
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 12 moreli 
    • 3 jajka 
    • 285 ml mleka 
    • 120 g mąki pszennej 
    • 15 ml miodu płynnego 
    • 20 g cukru 
    • 1 laska wanilii 
    • szczypta soli
    • olej do posmarowania formy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Wymieszaj dokładnie jajka z mlekiem, mąką i solą. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 20 min. Formę na muffiny posmaruj olejem.

2

W czasie, kiedy ciasto się chłodzi, rozgrzej piekarnik do 220°C. Umyj i wypestkuj morele. Wyciągnij nasionka z wanilii. Na patelni rozpuść cukier z miodem i poukładaj morele skórką do góry. Smaż owoce przez 3–5 min do zeszklenia, na koniec dodając ziarenka wanilii.

3

Wstaw do gorącego piekarnika na 5 min wysmarowaną formę (musi być gorąca podczas nalewania do niej ciasta). Wyciągnij ciasto z lodówki. Otwórz piekarnik, częściowo wysuń z niego formę i napełnij ją ciastem. Wsuń formę z powrotem i piecz 25 min. Nie otwieraj piekarnika przed końcem pieczenia! Zaraz po upieczeniu  zrób w puddingach wgłębienia na owoce. Przełóż wypieki na talerz i wypełnij je sosem morelowym.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze