Pulled pork w sosie BBQ

Pulled pork w sosie BBQ

  • 14:00
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1,5 kg łopatki wieprzowej
    • 1 szklanka pikantnego ketchupu dobrej jakości
    • 1 szklanka Coca-coli
    • 1 łyżka musztardy
    • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
    • 2 łyżki sosu Worcestershire
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • sól
    • pieprz
    • bułki do burgerów (opcjonalnie, do podania)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Pulled pork czyli „odrywana wieprzowina” to mięso, które za sprawą długiego przygotowania staje się niezwykle delikatne i soczyste. Nazwa tego dania pochodzi od sposobu, w jaki mięso się podaje – najpierw trzeba je poszarpać i porozrywać na mniejsze kawałki. Tak rozdrobnione mięso miesza się ze słodkawym sosem BBQ, który świetnie się z nim komponuje!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso oczyszczamy z błon. Słodką paprykę mieszamy z 1 łyżeczką soli i ½ łyżeczki pieprzu. Dodajemy do przypraw 1 łyżkę oleju i tak przygotowaną pastą nacieramy dokładnie mięso.

Mięso wkładamy do wolnowaru i zostawiamy na noc (10-14 godzin). Opcjonalnie możemy przygotować mięso także w piekarniku – należy włożyć je do brytfanny, szczelnie przykryć i piec w temperaturze około 100 stopni podobną ilość godzin.

Gdy mięso będzie gotowe, cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na pozostałym oleju. Gdy się zarumienią, dodajemy do nich pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i zmniejszamy ogień. Do sosu dodajemy także cały sos z dna naczynia, w którym piekło się mięso.

Gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Upieczone mięso szarpiemy przy pomocy widelca na mniejsze kawałki. Zalewamy mięso gorącym sosem. Podajemy w bułkach do burgerów lub samodzielnie.


Komentarze