Pulpeciki na śmietanowych porach z cytrynowym ryżem

Pulpeciki na śmietanowych porach z cytrynowym ryżem

  • 00:40
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • mięso mielone wołowe
    • pory
    • śmietana 12%
    • ryż biały
    • jajko
    • cytryna
    • bułka tarta
    • czosnek
    • białe wino półsłodkie
    • masło
    • oliwa
    • świeże oregano
    • świeża kolendra
    • świeża bazylia
    • przyprawy: sól świeżo mielona, pieprz świeżo mielony, papryka chilli mielona
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.

Pora i cebulę pokrój. Pokrojone warzywa wrzuć na rozgrzane masło na sporej patelni. Wlej kieliszek białego, półsłodkiego wina oraz 1 szklankę wody. Duś ok. 15–20 min.  

Do mięsa dodaj 1 jajko, sól, pieprz, 3 łyżki stołowe bułki tartej i 3 ząbki zmiażdżonego czosnku. Sporą garść świeżego oregano i kolendry drobno pokrój. Wrzuć zioła do mięsa. Gotowe dodatki dokładnie wymieszaj z mięsem do wyrobienia.

Z masy formuj małe pulpeciki. Obtocz je lekko w bułce i smaż na patelni z odrobiną masła i oliwy. W międzyczasie gotuj ryż ok. 12 minut. 

Pory dopraw śmietaną 12% oraz sokiem z połowy cytryny. Duś jeszcze 15 minut. Na koniec dorzuć pokrojoną drobno świeżą bazylię.  

Ugotowany ryż dopraw skórką z jednej cytryny, sokiem z połówki cytryny oraz sporym pęczkiem świeżej kolendry. Wszystko wyłóż na talerz. Smacznego!


Komentarze