Pulpeciki smażone w cieście

Pulpeciki smażone w cieście

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • po 40 dag wołowiny i wieprzowiny
    • pół szklanki bułki tartej
    • 5 jajek
    • cebula
    • łyżeczka masła
    • sól, pieprz
    • szklanka mąki
    • kostka rosołowa
    • olej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Obydwa mięsa ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle z dodatkiem oleju. Mięsa pokroić i zmielić. Dodać 2 jajka, bułkę tartą, zeszkloną cebulę, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Pozostałe jajka zmiksować z mąką (ciasto powinno mieć konsystencję śmietany). Z mięsa ulepić kulki (wielkości orzecha). Dużą ilość oleju rozgrzać w rondlu. Pulpety zanurzać w cieście, wkładać do oleju i usmażyć (jak frytki). Podawać z dowolną sałatką.


Komentarze