Pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym

Pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym

  • 00:40
  • 4 porcje
  • 755 kcal
  • Prosty

Składniki

    • 5 kromek czerstwej pszennej bułki lub chleba bez skórki
    • 5-6 łyżek mleka
    • 300 g mielonego mięsa z indyka
    • 300 g mielonej wieprzowiny (ewentualnie cielęciny)
    • 100 g świeżo startego sera grana padano lub parmezanu
    • szczypta startej gałki muszkatołowej
    • 2 jajka
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 5-6 łyżek oleju rzepakowego
    • 2 kopiate łyżki brązowego cukru
    • 150 ml octu balsamicznego
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy

Słowo od autora

W kuchni południa Włoch, zwłaszcza w kuchni sycylijskiej, skąd pochodzi poniższy przepis, do dziś wyraźne są liczne wpływy arabskie. To nie tylko kaszka kuskus, jadana tam równie chętnie jak makaron, lecz też dania łączące w sobie smaki słodkie i kwaśne – tak popularne w krajach Maghrebu. Użycie zwykłego, białego cukru nie zrujnuje naszych wysiłków
kulinarnych, lecz z cukrem brązowym danie będzie nieco bardziej wyrafinowane smakowo.

  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Bułkę moczymy w mleku przez kilkanaście minut, odciskamy, przekładamy do miski. Dodajemy mielone mięso, starty ser, jajka, posiekaną pietruszkę, gałkę muszkatołowa, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. 

2

Wyrabiamy na jednolitą masę, z której formujemy okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, każdy nieco spłaszczamy w dłoniach.

3

Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej, smażymy pulpeciki na średnim ogniu z obu stron do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy je z patelni i układamy na talerzu z ręcznikiem papierowym, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

4

Na patelnię o grubym dnie wsypujemy cukier i wlewamy ocet balsamiczny. Stawiamy na ogniu i czekamy, aż cukier się rozpuści.

5

Gdy sos zacznie się intensywnie gotować, wkładamy pulpeciki i podgrzewamy kilka minut. Zdejmujemy je z patelni i przekładamy na półmisek, układając w piramidę. Sos podgrzewamy jeszcze przez chwile na dużym ogniu; gęstniejącym polewamy pulpeciki. Natychmiast podajemy.


Komentarze