Pulpeciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym

Pulpeciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 700 g białej kiełbasy surowej
    • 100 g boczku w plasterkach
    • 2 szalotki
    • 1 łyżka oleju
    • 1 kostka bulionu drobiowego
    • 4 kulki ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe

    Sos chrzanowy:

    • 200 ml białego wina wytrawnego
    • 250 ml śmietanki kremówki 30%
    • 150 ml bulionu spod pulpetów
    • 2–3 łyżki chrzanu tartego
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Natnij osłonki kiełbas. Wyciągnij z nich mięso i przełóż do miski. Boczek pokrój w drobną kostkę. Szalotki obierz i pokrój w kostkę.

Rozgrzej olej na patelni i przesmaż boczek. Po ok. 2 minutach dodaj szalotkę i smaż całość kolejne 2 minuty. Zawartość patelni przełóż do miski z mięsem i całość wymieszaj. Uformuj ok. 12 pulpecików.

Zagotuj ok. 1 l wody. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i kostkę bulionu. Przełóż do wody pulpeciki i gotuj 10 minut na małym ogniu. Odlej 150 ml płynu i przecedź go - przyda się do sosu.

W międzyczasie przygotuj sos. Przelej do garnka bulion, wino, śmietankę, dodaj chrzan. Całość zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 50 ml przestudzonego bulionu spod pulpetów wymieszaj z mąką i stopniowo wlewaj do sosu. Całość zagotuj.

Pulpety podawaj z sosem, granatem i/lub gotowanym groszkiem oraz ziemniakami z koperkiem.


Komentarze