Pulpety z jarzynką w sosie śmietanowym

Pulpety z jarzynką w sosie śmietanowym

  • 01:20
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 500 g zmielonego mięsa wieprzowego
    • 300 g pieczarek
    • 2 marchewki
    • 1 cebula
    • natka pietruszki
    • 1 jajo
    • 50 g margaryny
    • 250 ml śmietany słodkiej
    • ½ szklanki mleka
    • 1 czerstwa bułka
    • 5 – 6 łyżek oleju
    • 2 ząbki czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz, curry
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj pulpety: Bułkę namocz w mleku. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek wyciśnij przez praskę, natkę umyj i posiekaj. Na patelni rozgrzej margarynę. Na tłuszczu zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 2-3 min, po czym ostudź. Włóż do miski mięso mielone, odciśniętą bułkę, natkę, cebulę i czosnek oraz surowe jajko. Dokładnie mieszaj składniki, aż do momentu otrzymania jednolitej masy. Dodaj przyprawy. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Z przygotowanej masy formuj w dłoniach pulpety, układaj je na patelni i obsmażaj ze wszystkich stron przez ok. 15 min.

Przygotuj sos: marchewki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w paski przypominające kształtem grubsze zapałki. Na patelni rozgrzej pozostały olej, wrzuć pokrojoną marchewkę i smaż 5-6 min. Na patelnię dodaj pieczarki i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Następnie wlej śmietanę, przypraw solą i pieprzem.

Pulpety polecamy podawać z przygotowanym sosem i kluskami śląskimi.


Komentarze