Puree warzywne w sosie serowym

Puree warzywne w sosie serowym

  • 00:45
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​4 ziemniaki
    • 1 szkl. groszku mrożonego
    • 2 spore marchewki
    • 3 łyżki masła
    • 3 łyżeczki śmietany 18%
    • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
    • przyprawy: sól

    Sos:

    • 100 g serka śmietankowego topionego
    • 1/8 szkl. mleka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj sos: ser rozpuść na patelni z 1/8 szklanki mleka. Na wolnym ogniu, stale mieszając, podgrzewaj aż składniki połączą się w gładką masę. Serek możesz także zmiksować z kilkoma łyżkami śmietany 18%.

Ziemniaki i marchewkę obierz i umyj. Zagotuj wodę w dwóch garnuszkach. Do jednego włóż marchewki i ziemniaki, dopraw solą i gotuj do miękkości ok. 30 min. Do drugiego garnka wsyp mrożony groszek, dopraw solą i gotuj do miękkości ok. 15 min. Do ugotowanego groszku dodaj łyżkę masła i śmietany – wszystko zagnieć na puree. Ugotowane marchewki oddziel od ziemniaków i ugnieć z 1 łyżką masła i śmietany. Podobnie zrób z ziemniakami – pod koniec dodaj posiekany drobno koperek. Łyżką do lodów (może być też zwykła) nakładaj na talerz warzywne gałki i polej gorącym sosem serowym. Możesz również sos wyciskać przez szprycę, imitując bitą śmietanę. Udekoruj kuleczkami groszku.


Komentarze