Puree z czerwonej soczewicy

Puree z czerwonej soczewicy

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 szkl. czerwonej soczewicy
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 cebula biała
    • 3 ząbki czosnku
    • 200 g pomidorków koktajlowych
    • 1 mała czerwona cebula
    • 2 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
    • sok z 1 cytryny
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Pod bieżącą wodą opłucz soczewicę i wsyp do garnka. Dołóż koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Zalej bulionem i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok. 40 min często mieszając. Soczewica powinna się rozgotować. W czasie kiedy soczewica się gotuje, obierz i posiekaj białą cebulę. Posiekaną cebulę podduś na 20 ml oliwy i dorzuć do soczewicy pod koniec gotowania.

Czerwoną cebulę obierz i posiekaj w piórka. Posiekaną cebulę posól i zalej sokiem z cytryny. Odstaw na 10 min. Pomidorki umyj i przekrój na połówki. Wymieszaj pomidorki z cebulą.

Na talerze nałóż porcję puree i pomidorowej sałatki. Podawaj jako dodatek do innych potraw lub samodzielne danie.


Komentarze